5 artefakti, kuri rosina ceļot uz Gruziju.

Tik tikko Gruzijas rietumu daļā, Sačkhere ciematā Bondi alā notiekošajos arheoloģiskajos izrakumos, atrasts cilvēka skelets. Tas varētu būt apmēram 10 000 gadus vecs pusaudzis. Šos izrakumus kopš 2007.gada vada Tbilisi Valsts Universitātes profesors Tušambravišvili.

Šis nav vienīgais vēsturiskais artefakts Gruzijā, kas šo skaisto valsti padara par vēl unikālāku valsti.

Iepazīsties ar 5 artefaktiem, kuri rosinās tevi ceļot uz Gruziju!

Gruzija ir eiropiešu Dzimtene.

Jā, jā, dārgie latvieši, vācieši, francūži un visi pārējie eiropieši. Pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados Gruzijā atrada artefaktus, kas radīja sensāciju- sievietes un vīrieša kaulus, kuru vecums ir apmēram 1,8 miljoni gadu. Zinātnieki nosauca šo “jauno pāri” par Mziju un Zezvu. Tā viņi kļuva par Homo Georgicus (gruzīniskais cilvēks). Mzija un Zezvs pierādīja, ka viņi ir vecāki nekā tie, kurus atrada Āfrikā.

Zinātnieki uzskata, ka Homo Georgicus ir Eiropas civilizācijas vecāki.

Esot Tbilisi, lai uzzinātu vairāk par Gruzijas vēsturi, iesaku apmeklēt Gruzijas Nacionālo muzeju:

https://georgianmuseums.ge/en/museum/georgian-national-museum-simon-janashia-museum-of-georgia/

Pirmais diegs ir darināts Gruzijā.

Apmēram Paleolīta laikā, pirms 34 000 gadiem, mūsdienu Gruzijas terotorijā esot darināts pirmais diega pavediens. Iepriekš tika uzskatīts, ka vecākais diega pavediens ir veidots no nātrēm un atrasts Čehijā, bet 2007.gadā Imeretijā atrastais pavediens apsteidza čehu diegu.

Gruzija ir vīna darīšanas šūpulis.

Gruzīni pierādīja, ka tās centrālajā daļā atrastais kvevri- māla trauks, kuru ierok zemē un kurā gatavojas vīns, un kvevri atraistie vīnogu kauliņi ir apmēram 8000 gadus vecs. Diezin ko par to domāja vīna darīšanas lielvalstis? Kad es mācījos Tbilisi gidu kursos, docētāja stāstīja, ka vīna lielvalstu vidū šis fakts raisījis neapmierinātību. Kā nu ne! :) Eiropas un Gruzijas vīndaru, tūrisma asociāciju un cilvēku, kuri veido savu valstu tēlu, diskusiju rezultātā tika nolemts, ka Gruzijai piešķirs vīna darīšanas šūpuļa statusu. Skan skaisti, vai ne?

Starp citu, gruzīnu vīna darīšanas metode kvevri traukos ir iekļauta UNESCO kultūras mantojuma sarakstā.

Gruzijā ir atrasti senākie pasaulē zelta priekšmeti.

Iespējams, ka atceries no skolas, kad literatūras stundās tika mācīta grieķu mitoloģija un stāstīts par argonautiem un kuģi “Argo”, kurš devās uz seno Kolhīdu iegūt zeltu un zināšanas par zeltu. Vai zināji, ka senā Kolhīda atradās mūsdienu Gruzijas rietumu daļā un Kutaisi pilsēta, ko agrāk dēvēja par Aia, iespējams bija senās Kolhīdas galvaspilsēta?

50 km no Tbilisi arheologi atrada tuneļus, kur esot bijušas zelta raktuves. Zinātnieki noteica, ka tās esot kopš 4000 gadu līdz mūsu ērai un raktuves esot senākas nekā Senajā Ēģiptē. Arī Gruzijas rietumu pusē- Vani ciema apkārtnē, atrastas daudzas zeltlietas, kas datējas arī apm.ar 4.gs. p.m.ē.

Esot Vani arheoloģijas muzejā, neticas, ka četrus gadsimtus pirms mūsu ēras tika izgatavotas smalkas rotaslietas- es skatījos un domāju, kur gan bija mani senči tajā laikā?:) Iesaku apmeklēt šo muzeju:

https://georgianmuseums.ge/en/product/georgian-national-museum-vani-archaeological-museum-reserve-7/

Gruzija ir metālapstrādes šūpulis.

Bībelē esot rakstīts, ka metalurģijas un metālapstrādes izgudrotāji esot senie gruzīnu senči- tubalu cilts. Hronikās esot rakstīts, ka Gruzijas metālkalējus esot cienījuši Asīrijā, Mezopotāmijā un Grieķijā.

Sengruzīnu eposā stāsta par spēkavīru Amiranu, kurš bija medību Dieves Dali un mirstīgā vīrieša dēls, kurš iemācīja cilvēkus apstrādāt metālu.

Gruzijā ir apdzīvota vieta Sarkine, kas tulkojas, kā dzelzs vieta.

Iespējams, ka ātri vien Gruzijas artefaktu top piecinieks tiks mainīts uz top sešinieku, jo…

Gruzijā ir atrasti trauki ar medu, kam ir 5,5 tūkstoši gadu.

Iepriekš tika uzskatīts, ka senākais medus ir atrasts ēģiptiešu valdnieka Tutanhamona kapenē un tas esot par 2000 gadiem jaunāks. Laiks rādīs, vai gruzīnu Bordžomi apkaimes bitītes “ izgriezīs pogas” ēģiptiešu bitītēm.

Vai piekritīsi, ka šie fakti nozīmē to, ka katram sevi cienošam tūristam kaut reizi jāatceļo uz Gruziju?

Ja saki jā, tad…

Laipni gaidīti ceļojumā Gruzijā!

Raksts sagatavots balstoties uz globālā tīmekļa resursiem.

Previous
Previous

Vai tu gribētu ceļot uz Gordžistānu?

Next
Next

Kā izdzīvot ceļojot Gruzijā?