Kā izdzīvot ceļojot Gruzijā?

Ceļotājas un tagad vietējās iedzīvotājas pieredzes balstīti pamata ieteikumi, par kuriem daudzi neiedomājas.

Strādājot par gidi Gruzijā saviem ciemiņiem pirms ceļojuma sūtu rekomendācijas, kā labāk sagatavoties ceļojumam, tomēr ievēroju, ka ir lietas, ko palaiž garām, tāpēc nolēmu uzrakstīt šo rakstu. Priecāšos, ja tev noderēs!

Mani ieteikumi, kā izdzīvot ceļojot Gruzijā.

Sākšu ar nozīmīgāko:)

Gruzīnu kultūras daļa, kas saistīta ar galda kultūru- supru, vairumam ceļotāju ir pārbaudījums. Tam piekritīs 99% mūsu ciemiņu. Man pat ir bijuši jautājumi, vai vispār kāds no ceļotājiem Gruzijā ir nometis svaru? Mērījumi nav veikti, bet subjektīvi varu teikt, ka tie, kuri izmanto mūsu spa tūri, nav uzaudzējuši svaru.

Rekomendācija Nr.1- ēd visu, ko liek galdā, bet uzliec 1-2 karotes vai paņem mazu gabalu.

Tev ir jānobalansē, lai nepārēstos un neaizvainotu namamāti, jo tu-ciemiņš, esi Dieva dāvana un tevi ir kārtīgi jāpabaro. Starp citu, Gruzijā nav jāizēd tukšs šķīvis- tieši pretēji, jāatstāj kāds gabaliņš, jo tā būs zīme namamātei, ka viņa tevi ir kārtīgi pabarojusi un tu nevari vairāk ieēst. Šī rekomendācija attiecas, ja dosies uz mājām, restorānos tā nedarbojas.

Rekomendācija Nr.2.- ēd vairāk zaļumus un dārzeņus nevis miltu izstrādājumus.

Maizi un, mutē kūstošo, hačapuri- gruzīnu siera picu. Tomātu, gurķu, sīpolu, bazilika un pētersīļu salāti ir visplašāk izplatītie svaigie salāti Gruzijā. Noteikti tos pasūti katrā ēdienreizē- šķiedrvielas uzlabos tavu gremošanu. Gruzijā var pasūtīt arī atsevišķi svaigus zaļumus- kinzu, pētersīļus, lociņu, uz atsevišķā šķīvja. Šī kombinācija ļoti noderēs, kad ēdīsi gaļu.

Rekomendācija Nr.3- dzer vairāk minerālūdeni.

“ Borjomi”, “Sairme”, “Likani” u.c. minerālūdens uzlabos gremošanu un padarīs tevu vēderu laimīgāku. Šī rekomendācija- dzert vairāk minerālūdeni, ir ļoti noderīga arī vasaras laikā, kad Gruzijā gaisa temperatūra sasniedz un pārsniedz +40 grādus Celsija. Karstajā laikā, protams, ka cilvēks vairāk svīst. Salīdzinot ar Latviju, Gruzijā tu noteikti svīdīsi vairāk, tātad, jādzer katru dienu vairāk ūdeni, tomēr, lai neizskalotu elektrolītus, ir jāuzņem sāļus, t.i., jāuzņem minerālūdens. Kombinē parasto ūdeni ar minerālūdeni un pašsajūtai jābūt labai.

Rekomendācija Nr.4- ēd maconi.

Tas ir gruzīnu skābpiena produkts. Labo, pienskābo, baktēriju bomba, kas palīdzēs uzlabot vēdera mikrofloru un tikt galā ar trekno un apjomīgo ēdienu. Vakariņās vai brokastīs palūdz vai arī pati nopērc maconi- pieejami visos pārtikas veikalos.

No ēšanas pāriesim pie apģērba ceļojot Gruzijā.

Vasara ir populārākais ceļošanas laiks uz Gruziju. Tas nozīmē, ka tev būs jāceļo +30 līdz +40 vai pat karstākā temperatūrā.

Rekomendācija Nr.5- mugurā velc dabīgu, elpojošu, brīvi krītošu apģērbu.

Šī rekomendācija nav, lai tu varētu noslēpt uzēsto punci, bet gan lai pasargātu plecus un kājas. Saprotu, ka vairumam ir sapnis nosauļoties šokolādes brūniem un būt seksīgiem, bet Gruzijā saulīte ir ar asiem, asiem zobiņiem- pilnīgi pietiek, lai mākoņainā dienā nosauļotos, nerunājot par saulainu dienu. Dažas stundas saulē un saules apdegums garantēts, diemžēl.

Lai arī vasarā Gruzijā ir karsti, tomēr ir arī lietainās dienas- padomā par apģērbu. Šis ir svarīgi, ja dosies kalnos, jo lietus kalnos var būt milzīgs pārbaudījums- ir tiešām ļoti auksti. Tas nozīmē, ka, ejot kalnos, esi gatava aukstam laikam un lietum- ņem līdzi vējjaku, flīsa jaku, lietus plašķīti.

Rekomendācija Nr.6- lieto saules aizsargkrēmu ar SPF50+.

Obligāti! Katru dienu. Bez komentāriem.

Rekomendācija Nr.7- nēsā cepuri.

Lai pasargātu galvu un matus. Gruzijas saulīte ļoti, ļoti sausina matus. Tātad, padomā arī par papildus matu aizsardzību- ir pieejami speciāli šim mērķim paredzēti spreji. Protams, jāpasargā galva. Pie šīs rekomendācijas, pievienošu arī saulesbrilles.

Rekomendācija Nr.8- velc ļoti ērtus, ienēsātus, elpojošus apavus ar protektoriem.

Lai tavas kājas elpo un vari spert stabilus un pietiekami drošus soļus, īpaši, kalnos. Paņem rezerves apavus, ja, piem., ejot pārgājienā, jāšķērso kalnu upe un jāsaslapina apavus. Šeit rosināšu pārdomāt arī iešanu restorānā. Vīriešiem mazāk problēmu, bet meitenēm ir būtiski labi izskatīties, vai ne?

Ieteikumiem nav obligāti jābūt desmit- ja ņemsi vērā šos astoņus, jau tavs ceļojums Gruzijā būs krietni labāks un patīkamāks. Jā, jā- ceļošana, izdzīvošana, dzīvošana Gruzijā būs priecīga! Vārdu spēle, ko sapratīsi vēlāk:)

Ja ir jautājumi, droši raksti!

Uz tikšanos Gruzijā!

Previous
Previous

5 artefakti, kuri rosina ceļot uz Gruziju.

Next
Next

Kāpēc ceļot uz Gruziju?