Kāpēc ceļot uz Gruziju?

Mūsdienās ir tik daudz iespēju ceļošanai, kāpēc izvēlēties ceļot tieši uz Gruziju?

Pirmkārt, skaistās dabas un klimata dēļ. Gruzija platības ziņā ir apmēram tikpat liela kā Latvija (Latvija 64 589 km2, Gruzija 69 700 km2), bet tajā ir milzīga ģeogrāfiskā dažādība- plakankalnes, kalni vidēji virs 2000 m virs jūras līmeņa, upes, ezeri, Melnā jūra. Augstākā virsotne ir Kazbegi kalnos Shkhara virsotne 5193 m virs jūras līmeņa. Gruzijā ir vairākas klimatiskās zonas. Ielidojot Tbilisi, tu nokļūsti kontinentālajā zonā, bet, pabraucot tikai 150 km uz Kazbegi, nokļūsi Alpu klimatiskajā zonā, bet pabraucot 270 km līdz Batumi, nokļūsi subtropu klimatiskajā zonā. Respektīvi, ceļojot Gruzijā varēsi beidzot saprast skolas laika teoriju par klimatiskajām zonām.

Piebildīšu, ka Gruzija ir unikāla zeme rekreācijai- miesas un gara atjaunošanai, restartiņam gan pēc garās ziemas, gan no stresainās dzīves un darba. Imertijā ir pieejami unikāli pazemes minerālūdens avoti ar unikālo rodonu- kas tiešā nozīmē sekmē organisma atjaunošanos, samazina iekaisuma procesus organismā. Tieši šo unikālo dabas resursu dēļ izveidoju spa un ceļojuma programmu “Dāvā prieku ceļojot Gruzijā”. Ielūkojies: https://www.ingaarbidanetravel.com/spa

Man ļoti patīk stāstīt par Gruzijas minerālūdeni un tā veidiem, īpaši, jo to attīstība, pareizāk, popularizēšana, ir saistīta ar latvieti- ķīmiķi Robertu Kupci (1881-1954), kurš Gruzijā ieviesa ūdens kvalitātes noteikšanas metodes un izveidoja Gruzijas minerālūdens karti. Iespējams, ka gruzīnu minerālūdens tev saistās ar “Borjomi”- taisnība, bet, atceļojot uz Gruziju, uzzināsi un nogaršosi arī “Nabeghlavi”, “Likani”, “Sairme”, “Kobe” un citus, ja vien to vēlēsies.

Otrkārt, Gruzija ir gardēžu paradīze. Balstoties uz interaktīvo un tradicionālo ēdienu ceļveža “Tasteatlas” datiem gruzīnu virtuve tika ievietota 26.vietā pasaulē kā garšīgākā nacionālā virtuve. Aptaujā piedalījās 26 5000 cilvēku- ticami statistikas dati. Tev noteikti jāceļo uz Gruziju ar sieru bagātā hačapuri dēļ vai sulīgo hinkāļu dēļ. Abi ir “Tasteatlas” top pirmajās vietās. Hačapuri katrā Gruzijas reģionā atšķiras, piemēram, Adžārijā tas ir laiviņas formā un pa vidu sieram tiek likta svaiga ola. Imeretijas hačapuri siers ir tikai iekšpusē, bet Megrēlijas hačapuri siers ir mīklas iekšpusē un augšā. Ceļojot uz Svanetiju, izgaršosi lobiani- maizi ar pupiņām. Ja ceļosi ar mums, tad Khagu ūdenskrituma pakājē nogaršosi hačapuri uz iesmiem.

Gruzija ir gaļēdāju paradīze. Paši gruzīni ēd daudz gaļu un arī ciemiņus cienā ar gaļu. Ikdienā tiek lietota vistas gaļa, svētkos- cūkas, teļa, liellopa, aitas. Gaļu gatavo ar svaigiem zaļumiem, piem., čakapuli ir vārīta jēra vai teļa gaļa ar tarhūnu jeb estragonu- to pašu garšaugu, no kura gatavo limonādi. Noteikti nobaudi šo ēdienu, ja uz Gruziju ceļosi pavasarī. Vasarā, kad jau ir nogatavojušies tomāti, noteikti nogaršo harčo- liellopa gaļu ar tomātiem. Starp citu, atceries un neesi pārstegts, ka harčo ir zupa, kurai sastāvā ir liellopa gaļa, tomāti, rīsi un harčo ir arī ēdiens, līdzīgs biezai mērcei, ar liellopa gaļu, tomātiem un valriekstiem. Pirms pasūtīt harčo, uzjautā.

Daudzi cilvēki uz Gruziju brauc mcvadi jeb šašlika dēļ. Šeit es tevi neiepriecināšu- garšīgu mcvadi ir jāmeklē. Varbūt tev laimēsies, bet, ja ceļosi ar mani un Zurabu, tad noteikti laimēsies izbaudīt garšīgāko un sulīgāko mcvadi Gruzijā.

Lai tavs vēders nepiedzīvotu gastronomisko šoku, iesaku katrā ēdienreizē uzņemt daudz svaigus dārzeņus un svaigus garšaugus. Starp citu, daudzos gruzīnu krogos, var pasūtīt svaigo dārzeņu un garšaugu asorti- noteikti to dari, un tad jau labu apetīti!

Ja ceļosi uz Gruziju ziemā, noteikti pamēģini lobio- pupiņas. Gruzīni saka, ka lobio izglāba gruzīnu nāciju bada laikos. Otrs ēdiens, kurš izglāba gruzīnus, pareizāk, gruzīnu karavīrus, kad viņi aizstāvēja savu Dzimteni, ir čurčhela- gruzīnu snikers jeb biezinātā vīnogu sulā apviļāti valrieksti, kas savērti diegā.

Un tagad iedomājies, kā garšo salds un sulīgs arbūzs, melone, vīnogas, vīģes- šie un citi augļi un ogas ir normāla gruzīnu ikdiena. Ikvienam tūristam Gruzija ir augļu un ogu paradīze. Protams, pieminēšanas vērti ir garšaugi- visiem zināmie baziliks, majorāns, koriandrs, estragons, bet arī unikālie, piemēram, gicruli- kalnu ķimene, Imeretijas safrāns- samtene, protams garšvielas- Svanetijas sāls un hmeli suneli.

Treškārt, vīna izgatavošanas tradīciju dēļ. Vai tu zināji, ka tieši Gruzija ir vīna izgatavošanas šūpulis? Šī tradīcija ir vairāk nekā 8000 gadus sena un vīna izgatavošana speciālos māla traukos- kvevri, ir ierakstīta UNESCO kultūras mantojumu sarakstā. Gruzijā aug vairāk nekā 550 dažādas vīnogu šķirnes un no tām tiek pagatavots garšīgs vīns- baltvīns, sarkanvīns un dzintara vīns. Vai zini, kā garšo dzintara krāsas vīns? Atliek ceļot uz Gruziju un nogaršot!

Vīnogu ražas novākšana ir īpaši svētki ikvienam gruzīnam. Šos svētkus sauc par rtveli un šis vārds ir ietverts pat Gruzijas nosaukumā, jo gruzīni savu zemi sauc Sakartvelo. Vīnogu ražu novāc sākot no septembra vidus līdz oktobra sākumam, protams, tas atkarīgs no laika apstākļiem. Ceļojot uz rtveli, tev būs absolūti jaunas sajūtas un, ja tiksi ģimenē, kurā ir savs sacnaheli- trauks vīnogu izspiešanai, tad izjutīsi Gruzijas garšu ne tikai ar mēles kārpiņām, bet arī pēdiņām. 

Mēs ilgi meklējām marani- vīna pagrabu, ģimeni, kurai pieder sacnaheli, līdz tādu atradām. Pievienojies mūsu tūrēm un baudi rtveli!

Ceturtkārt, kultūras dēļ, piemēram, polifoniskās dziedāšanas un tradicionālo deju dēļ. Gruzīnu polifonija arī ir iekļauta UNESCO kultūras mantojuma sarakstā. Vislabākais piemērs polifoniskajai dziedāšanai ir 1977. gadā kosmosā nosūtītā dziesma “Chakrulo”. Sameklē YouTube un noklausies.

Gruzijā polifoniskās dziesmas iedalās: sarežģītajā polifonijā, tā ir izplatīta Svanetijā, polifoniskais dialogs, kas ir izplatīts Kahetijā, un polifoniskais kontrasts, kas ir izplatīts Gruzijas rietumu daļā.

Tiek uzskatīts, ka viens gruzīnu dziedātājs līdzinās trim parastiem dziedātājiem, tāpēc gruzīnu vīru ansamblis, kas sastāv no 10 dziedātājiem, piepilda zāli tā it kā dziedātu koris.

Noteikti ceļojot Gruzijā atrodi iespēju dzirdēt gruzīnu tradicionālo dziedāšanu, tāpēc dosies uz koncertu vai restorānu.

Atsevišķs stāsts ir par gruzīnu tradicionālo deju izpildītājiem- gruzijā to sauc par baletu. Un pamatoti, jo dejotāji izpilda sarežģītus palēcienus un piruetes. Populārākais ir Gruzijas Nacionālais balets “Sukhishvili”. Lai tiktu uz šī ansmbļa koncertu, jāseko afišai, bet, tici man, arī restorānos deju priekšnesumi liks atvērt muti izbrīnā.

Piektkārt, ir vērts ceļot uz Gruziju pašu gruzīnu dēļ. Kad atceļosi uz Gruziju, pastāstīšu kādu leģendu, bet gruzīni uzskata, ka katrs ciemiņš ir Dieva sūtīts un nes svētību, tāpēc ciemiņu cienā ar labāko, kas ir viņa mājās. Lai cik pieticīgi dzīvo gruzīni, bet vīns, maize un siers priekš tevis atradīsies vienmēr.

Ja tev paveiksies, tad pie galda izbaudīsi gruzīnu tostus. Vienmēr pirmais tosts būs par Dievu, jo gruzīni ir kristieši. Vienmēr būs tosts par mieru, jo vēsturiski gruzīniem neskaitāmas reizes bija jāaizstāv sava Dzimtene. Paši gruzīni nekad nav uzbrukuši citām zemēm, bet savu zemi gan prasmīgi aizstāvējuši vienmēr. Starp citu, pat sasveicināšanās vārds “Gamardžoba” nozīmē, ka es tev vēlu uzvaru.

Ļoti ceru, ka izlasot šo rakstu, tev ir pietiekami argumentu, lai ceļotu uz Gruziju. Ja vēlies uzzināt specifiskus jautājumus par Gruziju, droši raksti man- darīšu labāko, lai tevi iekārdinātu atceļot uz šo Dieva mīlēto zemi.

https://www.youtube.com/watch?v=oqW6NzWTTc8&ab_channel=GiorgiAptsiauri

https://www.tasteatlas.com/georgia






Previous
Previous

Kā izdzīvot ceļojot Gruzijā?

Next
Next

Iemīlies sākumā sevī…