Viena no vecākajām pasaules pilsētām.

Kutaisi ir Rietumgruzijas galvenā pilsēta – Imeretijas reģiona galvaspilsēta. Tās vēsture sākusies 6. gadsimtā pirms mūsu ēras. Kutaisi ir viena no vecākajām pasaules pilsētām, kas saglabājusies līdz mūsdienām. Ilgāku laiku Kutaisi bija otra lielākā, svarīgākā un apdzīvotākā pilsēta Gruzijā, bet pēdējo gadu laikā ar straujo attīstību to apsteigusi ostas un piejūras kūrortpilsēta Batumi. Saskaņā ar pēdējiem statistikas datiem, Kutaisi mīt 149 000 iedzīvotāju.

Kutaisi atrodas Rioni upes krastā, 125-300 m virs jūras līmeņa. Burtiskā tulkojumā tā ir “pilsēta, kur ir akmeņi”. Pilsēta un tās apkārtnē zeme ir bagāta ar kaļķakmeni un dažādiem baltas krāsas iežiem, tāpēc pilsētu bieži dēvē par “baltajiem akmeņiem”. Baltie akmeņi, ko apskalo Rioni upe, ir iecienīta pikniku vieta.

Kutaisi aprakstīta slavenajā “Argonautikā” kā Kolhīdas valstība, kurp argonauti devās pēc zelta aunādas. Senajos laikos Kutaisi sauca par Aea vai Aia, tad tā bijusi Kolhīdas galvaspilsēta. Zināms, ka pilsēta bijusi populārs galamērķis daudziem zelta meklētājiem un ka šeit mājojis valdnieks Aiēts. Aunāda nav no gaisa grābts izgudrojums – gruzīni kalnu upēs “zvejoja” (skaloja) zeltu ar aitādām.

Kutaisi bija Gruzijas galvaspilsēta līdz brīdim, kad Tbilisi tika atbrīvota no turkiem. Par spīti pilsētas mazajam izmēram, tā vēsturiski vienmēr uzskatīta par valsts otro galvaspilsētu.

Kutaisi vecpilsētai raksturīgs blīvs viduslaiku ieliņu tīkls un daudzi arhitektūras pieminekļi. Ukimerioni kalns ir vecākā Kutaisi pilsētas daļa. Dažādos avotos minēts, ka pirmās apmetnes šajā vietā uzceltas Bronzas laikmetā vai pat vēl agrāk. Ukimerioni kalna virsotnē lepni stāv Gruzijas vienotības simbols – Bagrati katedrāle.  Tā būvēta 1003. gadā un ir redzama no visdažādākajām pilsētas daļām. Bagrati katedrāles drupas un Gelati klosteris, kas atrodas dažus kilometrus uz austrumiem no pilsētas, iekļauti UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Mūsdienās Kutaisi ir nozīmīgs transporta centrs, kuru ar Tbilisi savieno dzelzceļa līnija. 14 km uz rietumiem no pilsētas atrodas Kopitnari lidosta. Kutaisi ir labi attīstīta automobiļu, autotransporta, ķīmijas, mēbeļu, būvniecības materiālu un pārtikas rūpniecība. Pilsētā pieejamas vairākas augstākās izglītības mācību iestādes, kā, piemēram, Jurisprudences un ekonomikas universitāte, Pedagoģijas institūts un Kutaisi valsts tehniskā universitāte. Kutaisi ir vairākus operas, baleta un drāmas teātri, kā arī filharmonija. Vairāku gadsimtu garumā Kutaisi dēvēja par Gruzijas dzejas un nacionālās inteliģences šūpuli.

Pilsēta atrodas 220 km no Tbilisi un vairāk kā 150 km no piejūras kūrortpilsētas Batumi.

Kutaisi ir īpaši skaista naktī. Mēs ielidojam pēcpusdienā. Pēc nelielas atpūtas un uzkodām, kad sāk krēslot, mēs dodamies ekskursijā kopā ar gruzīnu gidu. Pievienojies!

Previous
Previous

Murrāt no labsajūtas

Next
Next

Mocameta - vēlmju piepildīšanās klosteris.